Vantaan kaupunki ja Yhteinen pöytä palkittiin Milan Pact Awards 2025 -kilpailussa
Vantaan kaupungin ja Yhteisen pöydän yhteistyöhanke ruokahävikin vähentämiseen on palkittu kansainvälisesti arvostetussa Milan Pact Awards 2025 -kilpailussa.
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen vastaanottamassa palkintoa Milanon palkintoseremoniassa.
Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen on saanut kunnian ottaa vastaan Milan Urban Food Policy Pact -tapahtumassa Food Waste -kategorian pääpalkinnon kouluruokahävikin hyötykäytön mallintamisesta Yhteisen pöydän verkoston yhteisöllisessä ruoka-avussa. Lue palkinnosta lisää kaupungin tiedotteesta.
Kouluruokahävikin hyötykäyttöä on ensimmäisen kerran kokeiltu Yhteisessä pöydässä jo vuosina 2014–2015. Uusi kouluruokapilotti aloitettiin keväällä 2024 Vantaan elinvoimapalveluiden vetämän pääkaupunkiseudun Food Waste Ecosystem -hankekonsortion avustuksella, jonka hankeideaa oli mukana hiomassa Yhteisen pöydän silloinen tiimi. Kouluruokapilotti oli menestyksekäs jäähdytetyn ruoan osalta, ja kouluruokahävikin hyötykäyttö on vakiinnutettu Yhteisessä pöydässä vuoden 2025 alusta.
Toimintamallia on ollut rakentamassa laaja joukko hankkeen ja Yhteisen pöydän verkostoa. Ruokalahjoituksia saadaan mm. Vantilta, Palmialta ja Sodexolta ja sitä hyödynnetään tällä hetkellä järjestöjen, seurakuntien, kaupungin ja hyvinvointialueen järjestämissä yhteisöllisissä toiminnoissa, joiden kohderyhmää ovat mm. perheet, nuoret, työtoiminnan asiakkaat, ikäihmiset sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujat. Ruoka-avussa työntekijöiden ja vapaaehtoisten aikaa säästyy enemmän esimerkiksi ihmisten kohtaamiseen, kun ruokaa ei tarvitse tehdä alusta asti itse.
Palkinnon osana Yhteinen pöytä saa kehittämistyöhönsä 20 000€, joka aiotaan käyttää mm. kouluruokahävikin käytön kehittämiseen ja laajentamiseen. Yhteinen pöytä näkee, että kouluruokahävikin hyödyntäminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia ruoka-avun kentälle tulevaisuudessa. Se tarjoaa vastauksia niin ruokakauppojen hävikin pienenemisen ja samanaikaisen ruoka-avun tarpeen kasvun tuomiin haasteisiin kuin ruoka-aputoimijoiden ajallisten resurssien vaalimiseen.