Lue lisää Yhteisen pöydän toiminnasta ja mallista, joka on levinnyt Vantaalta ympäri Suomea.

Vuoden keittiöteko 2017 -videolla Hanna Kuisma kertoo Yhteisestä pöydästä.

Yhteinen pöytä on vantaalainen ruokahävikin logistiikan ja yhteisötyön malli. Noudamme hävikkiä lahjoittajilta ja kuljetamme sen ruokaa jakavalle ja käyttävälle verkostollemme samalla työllistäen vantaalaisia työnhakijoita.

Yhteisen pöydän hävikkiterminaali avattiin vuonna 2015 Vantaan Havukoskelle vanhaan Soliferin asuntovaunutehtaaseen ja se oli laatuaan Suomen ensimmäinen. Kaupungin ja seurakuntayhtymän yhteistyössä alkuun panema hanke toimi tuolloin hanketyöntekijän, osa-aikaisen diakonin ja yhden kuskin voimin, jotka palvelivat pariakymmentä vantaalaista ruoka-aputoimijaa. Sittemmin toiminta on laajentunut, ja tänään terminaalilla häärää 5-henkisen tiimin lisäksi noin 10 kuljettajaa ja varastotyöntekijää, hävikkikokki, siivooja sekä useita vakituisia vapaaehtoisia. Hävikkiä kuljetetaan noin 85 paikkaan ympäri Vantaata, joissa sitä hyödynnetään monin eri tavoin paikallisia yhteisöjä ja vähävaraisia vantaalaisia tukien.

Yhteisen pöydän mallia on levitetty ympäri Suomea Hukaton Vantaa -projektin aikana.

Yhteisen pöydän malli muodostuu 4 elementistä:

Hävikin logistiikka ja hävikkiterminaali

Kuljetamme hävikkiterminaalin kautta 10 000 kg (syksy 2022) hävikkiä viikottain lahjoittajilta ruokaa jakavaan verkostoomme. Kuljetus tapahtuu elintarvikehygienisesti kolmella kylmäautollamme ammattitaitoisten kuskiemme toimesta. Hävikkiterminaalin varastolla varastotyöntekijät ja vapaaehtoiset luovat hyvin vaihtelevasta hävikistä kuormat 80 kohteeseen, tietäen ainoastaan hävikkiä jakavan toiminnan muodon sekä osallistujamäärän.

Yhteisötyö ja koulutusyhteistyö

Tarjoamme ruokaa jakavalle verkostollemme tukea, sparrausta ja koulutusta ruokajakotyön tueksi. Hävikkiämme jaetaan Vantaalla järjestöjen, seurakuntien, kaupungin toimijoiden sekä asukkaiden toimesta. Yhteisötyömme tavoite on olla tukemassa osallisuutta ja toimijuutta paikallisissa yhteisöissä sekä mahdollistaa hyvien käytäntöjen jakaminen jakajaverkostossamme. Järjestämme myös säännöllisesti Yhteisönrakentaja-kursseja erilaisissa yhteisöissä sekä yhteistyössä koulutuslaitosten kanssa.

Verkostomainen toimintakulttuuri ja yhteiskehittäminen

Toimintaamme on alusta asti kehitetty yhdessä verkostona. Ajattelemme, että Yhteinen pöytä kuuluu vantaalaisille toimijoille ja on olemassa heitä varten. Verkostomaista toimintakulttuuria rakennamme yhteiskehittämisellä sekä kutsumalla verkostoamme yhteen tapahtumiimme ja kokoontumisiin. Uskomme dialogiseen työskentelytapaan, jossa jokaisen ääni ansaitsee tulla kuulluksi.

Työllistäminen 

Yhteisessä pöydässä osa työkavereistamme työskentelee palkkatuella. Jotkut saavat Yhteisestä pöydästä hyvät valmiudet logistiikka-alalle työllistymiseen ja toisille olemme viimeinen, mielekäs työpaikka ennen eläkkeelle siirtymistä. Pidetyssä työyhteisössämme pitkän linjan ammattilaiset ja vielä työelämän alkutaipaleella olevat tekevät yhdessä töitä laadukkaan palvelun tarjoamiseksi vantaalaisille.

Haluatko tietää lisää? FAQ-osiossa vastaamme meiltä yleisesti kysyttyihin kysymyksiin.